15 czerwca 2016

Autor: AdminTM
Tagi:

Światowi medaliści JUDO korzystają z badań termograficznych.

Na sukces zawodnika sportów walki składa się szereg aspektów. Zdobywanie odpowiedniej techniki, siły, szybkości jest procesem pochłaniającym znaczne zasoby energii. Nad prawidłowym kierunkiem i efektywnością tego procesu sprawuje nadzór zarówno sam zawodnik jak i szereg osób zajmujących się jego przygotowaniem. Sztab trenerów oraz fizjoterapeutów korygują najmniejsze anomalie w kondycji fizycznej jak i psychicznej zawodnika, tak aby jego potencjał był wykorzystywany do granic możliwości i w końcowym efekcie przekładał się na upragniony wynik. Zarówno trenerzy jak i fizjoterapeuci pracują w oparciu o uzyskane informacje „diagnostyczne”. Testy wydolności, nowe systemy treningowe, nieustanne obserwacje podczas walk. Często przypomina to kierowanie okrętem bojowym płynącym z punktu A do punktu B. Mamy okręt (zawodnik), sternika (trener), sztab załogi pokładowej (fizjoterapeuci). Wszyscy dbają o poprawność kursu i wypatrują nadchodzących zagrożeń w postaci kontuzji. Pomagają im w tym odpowiednie przyrządy i mapy. Jednym z tych narzędzi przyrządów jest badanie termograficzne, które alarmuje o zbliżających się górach lodowych (kontuzjach) zanim jeszcze pojawia się w polu widzenia. Badanie z zakresu termografii medycznej informuje o przeciążeniach i patologiach organizmu. Obrazuje zmiany w łańcuchu biomechanicznym, uszkodzenia tkanek miękkich, dysfunkcje mięśniowo-powięziowe oraz punkty spustowe zanim pojawią się jakiekolwiek objawy bólowe. Jest to bardzo cenna informacja pozwalająca dokonać drobnej „korekty kursu” na kilka miesięcy przed zbliżeniem się do nadchodzącej kontuzji. Praca treningowa jest bardziej efektywna, zawodnik może wykorzystywać 100%  swoich możliwości  a fizjoterapeuta działa prewencyjnie – nie doraźnie.

POWRÓT DO BLOGA

KONTAKT

Thermo Medica Sp. z o.o.

ul. Załuskiego 2A, 41-400 Mysłowice

NIP 6443511576 / REGON 361893662 / KRS 0000565304
NUMER KONTA 88 1140 1078 0000 3531 0200 1001
Rejestracja w godzinach: 900 — 1800
Informacja o cookies Zamknij informację o cookies
Ta strona korzysta z plików cookies(ciasteczek). Aby dowiedzieć się więcej na temat samych plików, sposobu ich używania oraz polityce prywatności, kliknij w dowiedz się więcej.