27 czerwca 2016

Autor: AdminTM
Tagi:

Zespół stopy cukrzycowej jest jednym z najgroźniejszych oraz najbardziej dotkliwych komplikacji towarzyszących cukrzycy. Statystyki dotyczące tej choroby są zatrważające: ponad 2500 amputacji dziennie na całym Świecie. Oznacza to, iż raz na 30 sekund dokonuje się usunięcia kończyny, które spowodowane jest tym ciężkim powikłaniem. Priorytetem jest identyfikacja pacjentów odznaczających się wysokim ryzykiem zachorowalności na stopę cukrzycową. Wczesne wykrycie zmian chorobowych pozwala na wdrożenie odpowiedniego leczenia. Sprawdzenie czucia dotyku i nacisku ( monofilament Semmes-Weinsteina (5,07/10 g) wywiera wystandaryzowany ucisk na skórę 10 g/cm2 ), badanie tętna naczyń krwionośnych kończyny, subiektywna ocena temperatury, obserwacje zmian strukturalnych oraz dermatologicznych stopy to główne metody oceny postępującej choroby. Przedstawione sposoby oceniania tego ciężkiego powikłania w dużym stopniu zależą od zdolności obserwacji, doświadczenia oraz wiedzy osoby wykonującej badanie. Za pomocą badania termograficznego, przy użyciu detekcji asymetrii termicznej, skutecznie monitorujemy stan fizjologiczny osoby dotkniętej problemem. Badanie to jest bezkontaktowe oraz bezinwazyjne, w przeciwieństwie do stosowanej tomografii komputerowej, która wykorzystuje wiązkę promieniowania i wymaga podania dożylnie kontrastu. Jeżeli chcemy skutecznie określić ryzyko wystąpienia stopy cukrzycowej, to obrazowanie termiczne będzie w tym zakresie bardzo pomocne. Co ważne, zmniejszona perfuzja krwi, stany niedokrwienia odznaczają się obniżeniem temperatury kończyny. Badanie termograficzne potwierdza anomalie naczyń krwionośnych i w odniesieniu do często występującej neuropatii cukrzycowej pozwala na określenie miejsc o obniżonej czułości, zwłaszcza na bodźce zewnętrzne.

Screen Shot 04-07-16 at 11.12 AMScreen Shot 04-07-16 at 11.21 AM

 

POWRÓT DO BLOGA

KONTAKT

Thermo Medica Sp. z o.o.

ul. Załuskiego 2A, 41-400 Mysłowice

NIP 6443511576 / REGON 361893662 / KRS 0000565304
NUMER KONTA 88 1140 1078 0000 3531 0200 1001
Rejestracja w godzinach: 900 — 1800
Informacja o cookies Zamknij informację o cookies
Ta strona korzysta z plików cookies(ciasteczek). Aby dowiedzieć się więcej na temat samych plików, sposobu ich używania oraz polityce prywatności, kliknij w dowiedz się więcej.