9 marca 2016

Autor: AdminTM
Tagi:

Jak  zbadać i ocenić reakcje organizmu na wprowadzane do układu limfatycznego toksyny?
Badanie termograficzne umożliwia obserwację zmian fizjologicznych oraz metabolicznych pacjenta. Czy pozwoli na rejestrację zmian organizmu zachodzących przy aplikacji związków chemicznych? W celu odpowiedzi na powyższe pytanie, przeprowadziliśmy badanie termograficzne pacjenta poddawanego zabiegowi tzw. Kambo, czyli aplikacji toksyn pochodzących z jadu żaby Phyllomedusa Bicolor.

Jak wygląda aplikacja toksyny?
Na wcześniej przygotowane obszar skóry pacjenta ostrożnie  nanosi się patyczkiem zebraną wcześniej z żaby toksynę. W ciągu kilku sekund po aplikacji pojawia się uczucie przyspieszonego tętna, mdłości i zawrotów głowy. Następuje natychmiastowa reakcja obronna organizmu, która zmusza cały system odpornościowy do wyrzucenia wszelkich trucizn przez biegunkę, pot i wymioty.

Czy za pomocą badania termograficznego można zobrazować zmiany zachodzące w organizmie ? 
Zdecydowanie tak ! Przedstawione poniżej termogramy obrazują zmiany ilościowe i jakościowe temperatury powierzchni skóry. Dla ułatwienia interpretacji wyników wyznaczono izotermę koloru czerwonego. W początkowej fazie pacjent został poddany adaptacji termicznej polegającej na przebywaniu w pomieszczeniu, o kontrolowanych parametrach otoczenia, przez 15 minut.Po upływie tego czasu, a przed podaniem toksyny wykonano badanie termowizyjne górnej połowy ciała. Następnie rejestrowano reakcje organizmu zaraz po podaniu jadu , poprzez fazę kulminacji objawów i aż do czasu wywołania torsji.
IR_2800
Termogram nr.1 Pacjent przed podaniem toksyny.
IR_2822
Termogram nr.2 Pacjent w kulminacyjnej fazie objawów.
IR_2827
Termogram nr.3 Pacjent bezpośrednio przed torsjami.

Dodatkowe informacje dotyczące badań nad nowymi źródłami antybiotyków znajdziesz tutaj. 

POWRÓT DO BLOGA

KONTAKT

Thermo Medica Sp. z o.o.

ul. Załuskiego 2A, 41-400 Mysłowice

NIP 6443511576 / REGON 361893662 / KRS 0000565304
NUMER KONTA 88 1140 1078 0000 3531 0200 1001
Rejestracja w godzinach: 900 — 1800
Informacja o cookies Zamknij informację o cookies
Ta strona korzysta z plików cookies(ciasteczek). Aby dowiedzieć się więcej na temat samych plików, sposobu ich używania oraz polityce prywatności, kliknij w dowiedz się więcej.